Reklama
 
Blog | Vladimír Uhlíř

Barack F. Obama

Vypadá jako prezident nadějně, svět s ním vypadá bezpečněji. Pamatuji si dobře, že stejný pocit jsme všichni měli, když se prezidentem stal JFK.

Přitom těžko říct, jestli byl svět za Kennedyho lepší. Určitě ale vypadal veseleji. Moje mladá pěkná švagrová si vystřihla z darovaného Lifu jeho velkou černobílou fotografii a přilepila si ji nad postel leukoplastí. Všichni chlapi jsme se nechávali u holiče stříhat jako on. A taky jsme na něj žárlili. Jeho žena vypadala úžasně, jeho malé děti byly dojemné. Měli jsme přitom pocit, že je jako my, i když to byl bohatý americký prezident a my jsme žili za železnou oponou, řada našich známých ještě seděla v kriminálech s tresty z padesátých let. Hrůza okupace (té německé, pro informaci mladší generace), procesy, kádrováci, náčelníci, fízlové, to všechno nám současně sedělo za krkem. Ale zdálo se, že když to půjde v Americe dobře, tady to musí taky povolit.

Na genštábu v Dejvicích z něj ale takovou radost neměli. Imperialista jako imperialista. S Kubou to pak vypadalo, že máme na krku třetí (a nejspíš poslední) světovou válku. Nakonec to dopadlo dobře, ale už jsem opravdu viděl před sebou a svojí rodinou konec světa.

Dodnes si pamatuji to ráno, tranzistorák hrál v koupelně, holil jsem se a kouřil současně. Pak hlásili ve zprávách v sedm, že Kennedy je po smrti, střelnou ránu do hlavy nepřežil.

Reklama

Doufám, že tato generace si nebude povídat jako ta naše: pamatuješ si, co jsi dělal, když zabili prezidenta? To byla zvláštní společenská hra, kterou se dalo ještě mnoho dalších let hrát skoro s každým na světě.  Kamkoliv do ciziny, kam člověk přijel, s kýmkoliv z ciziny, kdo přijel do Prahy. Ten moment hrůzy a děsu byl v každém. Ztracený život, ztracená naděje. Všem se to vrylo dopaměti. Pak to ale nahradilo stejně smutné povídání o tom, co kdo dělal v noci z 20. na 21. srpna.

Bojím se o toho kluka Obamu, který taky vypadá jako hollywoodská filmová hvězda. Budu radši, když se nesplní všechny ty přehnané naděje v něj vkládané, než kdyby na něj moji vnuci měli vzpomínat podobně, jako já tady na JFK.