Reklama
 
Blog | Vladimír Uhlíř

Tento stát potřebuje poctivou levici

Nevěřím tomu, že dělení na pravici a levici je překonané. Námezdně pracující budou vždycky potřebovat poctivé a důrazné zastoupení v politice a v parlamentu. Dnešní sociální demokracie, o komunistické straně vůbec nemluvím, jejich politickou reprezentací není.

Chtěl bych nechat stranou excesy MUDr. Davida Ratha, ale asi mi to jen tak nepůjde. Mimochodem, zvláštní je to vystupování lékařů v politice. Bez ohledu na to, za kterou politickou stranu do parlamentu vstupují, jakoby dávali najevo, že jejich původní volba pomáhat pacientům byla omylem. Ta zvláštní řada nedůvěryhodných osob: Langer, Dryml, Emmerová, Macek, Rath, Bém … 

Zpátky k podstatě věci: sociální demokracie dnes nenabízí žádnou přijatelnou politickou alternativu lidem práce. Na jedné straně sociální demokracii reprezentují korytáři, na druhé straně svoji politikou sociální demokracie podporuje lidi nepracující místo pracujích. Důvěryhodných vůdců, jako byl Vladimír Špidla, se sociální demokracie systematicky zbavuje. Otakara Motejla, svého ministra spravedlnosti a kandidáta na prezidenta, nechali sociální demokraté ztroskotat naprosto úmyslně.

Porovnání těchto symbolických tváří sociální demokracie – dnes hejtmana Ratha a dříve ministra Motejla – je úděsným vysvědčením vývoje této strany.

Reklama

Jak je možné, že sociální demokrat použije jako symbol účelné státní hospodářské politiky Adolfa Hitlera? I když nechám stranou naprosto ostudnou časovou souvislost tohoto vyjádření v den připomínky holocaustu, proč ten člověk nezná vhodnější příměry státní intervence? Neslyšel nikdy o  F.D. Rooseweltovi a o politice New Dealu? Je pro něj opravdu Hitler jediný použitelný příměr v hospodářské politice? Politicky a lidsky fuj, odborně nedostatečně, za pět, na propadnutí.

Z komunistické strany zůstala sbírka politických vykopávek, občasný mladistvý extremista v jejich řadách na tom nic nemůže změnit. Ostatně, i z těch mladých komunistů podivně čpí odér jejich dědečků a mých vrstevníků, stranických tajemníků.

Zelení vypadali chvilku nadějně. Je to ale strana tak podivně a uměle stvořená, bez poctivého pracovitého lidského  základu, sbírka slušných lidí na straně jedné, a pochybných zubatých individuí na straně druhé …

Mentální spříznění Bursíka, Havla, Schwarzenberga, Katušky a Kocába autentickou politiku levice nenahradí. Všiml si někdo ze zelených poslanců, že levicoví poslanci jméno našeho ministra zahraničí vyslovují v parlamentu hulvátsky sprostě jako Švancnberk? Nebo je to těm mladým zeleným lidem jedno?

S nadějí bych očekával vystoupení budoucí  mladé levice, kdybych se toho mohl dožít.  Tak se jen ptám, kde je její základ … už se ty holky a kluci narodili? Od koho se budou chudáci politice učit?